Skip to content
Spoed

Praktijkondersteuners

Binnen onze praktijk zijn er verschillende praktijkondersteuners die de huisartsen ondersteunen bij verschillende taken.

De praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) ondersteunt de huisarts bij de begeleiding en behandeling van patiënten met psychische, psychosociale of psychosomatische problemen.

Hulp bij psychische klachten
Veel mensen zijn weleens somber, gespannen of zitten wat minder lekker in hun vel. Dit geldt voor volwassenen maar ook voor kinderen en jongeren; ook zij kunnen wel eens somber, boos, opstandig zijn of een poosje niet lekker in hun vel zitten. Vaak lukt het om daar alleen of met hulp van een partner, ouders, familie, vrienden of anderen weer uit te komen.

Maar als klachten wat langer duren en de situatie niet verbetert, is soms professionele hulp nodig.

U kunt daarvoor in eerste instantie bij uw huisarts terecht. Huisartsen zijn deskundig op het gebied van psychische klachten en werken hierbij intensief samen met de praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ).  Iedere huisartsenpraktijk heeft een POH-GGZ voor zowel volwassenen als jeugd.  Naast huisarts en POH-GGZ kunnen ook andere hulpverleners worden ingezet om u te ondersteunen zoals de psychosomatische fysiotherapeut.

De praktijkondersteuner zal in het eerste gesprek uw klachten en situatie in kaart brengen om een zo breed mogelijk beeld te krijgen. Op basis hiervan wordt een plan aanpak gemaakt dat uit verschillende onderdelen kan bestaan zoals:

  • Een verdere oriëntatie van klachten en problemen, extra verhelderende gesprekken
  • Verwijzen naar informatie die u kunt gebruiken om zelf te werken aan een oplossing (psycho-educatie, zelfmanagement)
  • Een kortdurende begeleiding of behandeling (5-8 gesprekken)
  • Advies over verwijzing naar een passende andere hulpverlening binnen het gezondheidscentrum of daarbuiten (Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ). De POH-GGZ heeft een gedegen kennis van de sociale kaart

De praktijkondersteuner Somatiek (POH-S) begeleidt patiënten met een lichamelijke chronisch aandoening, zoals diabetes mellitus, astma/COPD en hart- en vaatziekten.

De taken van een praktijkondersteuner kunnen per huisartsenpraktijk anders ingevuld zijn. De praktijkondersteuner kan onder meer voorlichting geven over de ziekte, de patiënt begeleiden bij medicatiegebruik en veranderingen in de leefstijl en controleonderzoeken uitvoeren.

Bij de praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-Ouderen) ligt de focus op ondersteuning, begeleiding en de organisatie van zorg voor de oudere patiënt. De POH–Ouderen werkt naast de huisarts in de zorg aan kwetsbare ouderen, om zo mogelijk crisisopname te voorkomen en bij te dragen aan de juiste zorg op de juiste plek.